dragon, mythical creatures, monster-1085225.jpg

SCHATTEN VAN DRAKEN

Na de extraverte zomer, waarin het leven gevierd wordt, alles groeit en bloeit met opvallende kleuren en geuren en veel afleiding buiten ons zelf is er altijd weer dat keerpunt in het jaar. Dat moment in het jaar waarin de levenskrachten van de natuur zich na een periode van uitbundigheid heel subtiel en langzaam terug trekken in de aarde. Als bij de overgang van groei en bloei naar oogst, de herfst zijn intrede doet. De natuur wordt stiller om vervolgens in de winter echt te gaan rusten.

Maar ook een periode van (daad)kracht en moed.

DRAKEN TEMMEN

Die periode in het jaar dat wij, met het binnen halen van de oogst en het meer en meer terug trekken in ons eigen huis ook weer langzaam aan naar binnen mogen gaan keren in ons zelf met alles wat we daar tegen komen. Onze eigen innerlijke oogst vieren en de balans opmaken. Welke fijne gevoelens ervaar ik momenteel? Waarover verwonder ik mij? En welke draken leven er in mij die aandacht vragen? Verlangens, behoeften, angsten en delen van ons zelf die we nog niet kennen, die heel confronterend zijn of die we zelfs liever niet willen kennen maar die wel om aandacht vragen. Dat vraagt kracht en moed om die ongewenste delen van ons zelf aan te kijken en aan te gaan.

Wat in mij vraagt aandacht?
Waar sta ik? Welke richting wil ik op?
Welke lessen heb ik afgelopen jaar geleerd? Wat heb ik in de wereld gezet? Wat kan ik oogsten?
Wat ging gemakkelijk? Wat kost(te) moeite?
Bladeren verkleuren en laten los. Wat is uitgewerkt en mag worden losgelaten? Welke onnodige ballast draag ik bij me die ik niet meer nodig heb?
Wat van mij zelf blijft maar verborgen voor de buitenwereld? Wat durf ik niet te tonen?

HET DONKERE KAMERTJE

Naar binnen keren in de stilte van jezelf en niet wetende wat je tegen komt kan zó ontzettend spannend zijn, zeker als je het niet gewend bent, het nieuw voor je is of er op dit moment veel speelt in je leven. Net als dat het donker spannender is dan het licht zo zijn ook die donkere onbekende gebieden in ons spannender dan de bekende. En wat kan dat onveilig aanvoelen om die tegemoet te treden! Zeker als er daar veel draken verstopt zitten die nu ook eindelijk aandacht van je willen krijgen.

Ik vergelijk het zelf altijd met een donkere onbekende kamer waar je naar binnen mag gaan. Onbekend of er meubels of andere spullen staan waar je tegenaan kan botsen of iets waar je van kan schrikken. Als je niets kunt zien staan de andere zintuigen automatisch op scherp. Op scherp om te achterhalen of het er veilig of onveilig is. Welke geluiden zijn er in die kamer? Hoe ruikt het daar? Je hart versnelt, je adem schiet omhoog in je borstkas of slaat een paar ademteugen over.

Maar hoe anders wordt dit als je daar in die spannende kamer door een kiertje wat licht naar binnen kunt schijnen. Of zelfs een lampje aan maakt waardoor je de ruimte kan observeren met alles wat daar aanwezig is. Als je daar in die ruimte eens goed kan ademen. Volledig kan doorademen en licht op jouw draken kan laten schijnen. Hun kracht kunt zien, horen wat ze jou te vertellen hebben in plaats van er weg van te lopen en de deur hard dicht te gooien.

MICHAËL

Niet voor niets is het nu Michaëlstijd met op 29 september het Michaëlsfeest. Vernoemd naar het oude verhaal van aartsengel Michaël, die als aanvoerder van de engelen een draak bestreed en overwon in de hemel. De draak als krachtig wezen die symbool staat voor de negatieve krachten buiten ons, de angsten, de overspoeling aan indrukken die ons af willen leiden van onze levensopdracht. Maar evengoed in ons zelf.

Een draak spuwt vuur om zijn schat te bewaren. Als jij jouw draken overwint, welke schat zit er dan voor jou verborgen?

Worden de draken jou teveel of krijg je ze niet alleen overwonnen? Je hoeft het niet alleen te doen! Neem gerust contact met mij op voor holistische coaching daarbij.
Wil je meer inzicht in jouw levensopdracht? Het GEBOORTEKOMPAS maakt dit inzichtelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *